7 Tegn på lungekreft bør du ikke ignorere

lungekreft

Lungekreft er en av de vanligste kreftformene hos menn og kvinner over hele verden. Ifølge National Cancer Institute i USA, om en i 14 menn og kvinner i USA De vil bli diagnostisert med lungekreft på et tidspunkt i livet.

tidlige tegn på lungekreft

I USA har lungekreft gått brystkreft er den vanligste årsaken til kreftdødsfall hos kvinner. Men vær klar over risikofaktorer og betaler oppmerksomhet til advarselen tegn og symptomer, kan du redde livet ditt.

røyk

Det er en sterk sammenheng mellom lungekreft og røyking, og om lag 90% av tilfellene av lungekreft skyldes forbruket av snus. Risikoen for lungekreft øker jo flere sigaretter og tiden røyk. Det antas at blant røykerne av to eller flere pakker sigaretter per dag, vil man i syv dø av lungekreft.

passiv røyking

Du trenger ikke å være en røyker å sette din helse i fare. Snus røyk inneholder mange kjemikalier som har blitt vist er kreftfremkallende. Risikoen øker jo flere sigaretter av andre utsatt.

luftforurensning

Det er antatt at langvarig eksponering for sterkt forurenset luft kan øke risikoen for utvikling av tilsvarende den i passiv røyking lungekreft.

Asbestfibre og andre kjemikalier

asbest bruk er begrenset eller forbudt i mange land, men er mye brukt i det siste. Dette omfatter også eksponering mot visse kjemikalier og stoffer som brukes i ulike yrker og industrier som arsen, beryllium, kadmium, karbon, silika og nikkel.

radon

Dette er en naturlig radioaktiv gass som er et produkt av uran. Det er usynlig og luktfri og kan nås gjennom jorden og inn i huset.

arv

enkelte genetisk mottakelighet kan spille en rolle i lungekreft. Også folk med et familiemedlem med lungekreft har økt risiko for sykdom.

Ikke slutte å lese: Første tegn på nyresykdom

lungesykdommer

Lungesykdommer er forbundet med økt risiko for utvikling av lungekreft som KOLS (kronisk obstruktiv lungesykdom) og arrdannelse i lungene.

Over 65 år gammel

Nesten 70% av personer diagnostisert med lungekreft er over 65 år, mens mindre enn 3% av lungekrefttilfellene forekommer hos personer under 45 år gammel.

Tegn og symptomer på lungekreft

Advarselen tegn på lungekreft er ikke alltid tilstede eller lett å identifisere. I mange tilfeller kan lungekreft ikke viser noen merkbare symptomer i tidlige stadier. Men hvis du mistenker at noen av risikofaktorer gjelder for deg, så tidlig diagnose kan hjelpe personer med høy risiko for å pådra seg sykdom.

En person med lungekreft kan ha følgende symptomer

lungekreft

1. vedvarende hoste eller forandring av hoste

Hvis du har en kald, bør hoste forsvinner etter en uke eller to, men hvis det vedvarer over lang tid, bør du oppsøke lege. Hvis du røyker eller lider av kronisk hoste, se om det er noen endringer i kronisk hoste, for eksempel oftere hoste, dypere med en dypere og hes lyd, hoste opp blod eller har mer slim enn normalt.

2. kortpustethet

Hvis du er kortpustet mens du gjør en oppgave som lett kunne ha gjort i det siste, kan det være et symptom på lungekreft. Dette symptomet kan oppstå hvis tumorvev lunge eller luftvei innsnevring, eller væske akkumuleres i brystet.

3. Bone smerte og bryst

En av de symptomer kan være smerter i brystet, skulder eller rygg-området. Lungekreft som har spredd seg til bein kan føre til smerter i de berørte bein nettsteder. Hvis det har spredd seg til hjernen kan føre til en rekke neurologiske symptomer og hodepine. Så lytt til kroppen din og hvis smertene vedvarer og ikke går bort, går du oppsøke lege.

Ikke stoppe å lese: Hvordan hjernen din blir avhengige av koffein

4. tungpustethet

Mens en piping kan forårsakes av astma eller allergier, også kan være forbundet med lungekreft. Hvis tungpustethet vedvarer, bør du oppsøke lege for å finne årsaken til det.

5. Tale endringer

Din stemme blir hes og dype, notater eller annen vesentlig endring i stemmen din. Mens heshet kan skyldes en kald, hvis det vedvarer så gå se legen din.

6. Vedvarende luftveisinfeksjoner

Infeksjoner som bronkitt og lungebetennelse som ikke går bort eller retur.

7. vekttap, tap av appetitt, tretthet og svakhet

Dette er uspesifikke symptomer som kan sees med mange andre kreftformer eller andre sykdommer, men hvis endringene er uforklarlig og vedvarende, gå til legen din for å finne årsaken til det.

Hvordan du kan redusere risikoen for å utvikle lungekreft

  1. Slutte å røyke hvis du ikke har gjort ennå.  Hvis du er, er en passiv røyker, fjerne eksponering for røyk snus.
  2. Test for å finne ut om radongass i hjemmet ditt - Hvis du mistenker at du har radon i huset, kjøpe en radon test kit hjemme som kan identifisere økninger i radonverdier i hjemmet.
  3. Unngå kreftfremkallende i arbeid - Ta forholdsregler for å beskytte deg mot eksponering for giftige kjemikalier på arbeidsplassen.
  4. endring en annen livsstil - Det er sterke bevis som tyder på at regelmessig trening kan redusere risikoen for å utvikle lungekreft og andre kreftformer. Også spiser en høy-fiber diett med mye frukt og grønnsaker. Det er også bevis for at hvitløk kan redusere risikoen for lungekreft.
  5. tidlig lete - røntgenundersøkelse ikke er effektive i å oppdage lungekreft i tidlig stadium. Imidlertid, CT (Computed Tomography) lave doser har vist seg å redusere dødeligheten av lungekreft med 20%.

Forskning og skriving av Lucid Livet


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 + 2 =

map